השקדים הם בלוטות לימפה שממוקמות מאחורי חלל הפה באזור הלוע. התפקיד המרכזי של השקדים הוא למנוע חדירה של פתוגנים דוגמת חיידקים ונגיפים לגרון.
לכל אדם יש שני שקדים כשגודלו של כל שקד הוא כשלושה סנטימטרים, צבעם ורוד והמבנה שלהם אליפטי. כאשר מתרחש זיהום בשקדים, עלול להתפתח תהליך דלקתי שלרוב בא לידי ביטוי בנפיחות בשקדים, באודם, חום גבוה וכאבי גרון.
דלקת שקדים שכיחה בעיקר בקרב ילדים בני חמש עד שתיים עשרה שנים כשלמעשה שלושים אחוז מהילדים בגילאי בית הספר חולים אחת לשנה לפחות בדלקת שקדים.
מה הם הגורמים לדלקת שקדים?
שני שליש מהמקרים של דלקת שקדים נגרמים כתוצאה מזיהום נגיפי (זיהום שנגרם בעקבות חדירה של וירוס לשקדים) ושליש מהמקרים מקורם בזיהום חיידקי. הזיהום חודר לשקדים דרך הפה והאף ומועבר לאדם בריא מאדם חולה דרך רסס טיפתי באמצעות התעטשות או שיעול. כמו כן, במקרים נדירים ביותר הדלקת מתפתחת בעקבות תהליך דלקתי עצמוני שאינו קשור לחדירה של פתוגן לשקדים.
מה הם התסמינים של דלקת שקדים?
התסמין המרכזי של דלקת שקדים הוא כאב גרון שמחמיר בזמן הבליעה והדיבור. בנוסף לכך, החולים סובלים גם מחום גבוה, צמרמורות והגדלה של בלוטות לימפה נוספות בצוואר. כמו כן, ישנם מצבים בהם הנפיחות של השקדים שמקורה בדלקת עשויה להוביל לשינויי בגוון הקול וכן תיתכן הופעה של ריח לא נעים מהפה, וכן ישנם מצבים בהם יופיעו גם שיעול ונזלת. לרוב, התסמינים נותרים יציבים בין שלושה לחמישה ימים.
חשוב לציין כי ישנם תסמינים מסוימים שיש בהם כדי להעלות את החשד כי התרחש סיבוך מסוים של הדלקת. שימו לב – כל אחד מהתסמינים הבאים מחייב פנייה לרופא:
- כאבי גרון שלא חולפים לאחר חמישה ימים או כאבי גרון שהולכים ומחמירים.
- נפיחות גרונית שמובילה לקשיי נשימה.
- קושי להזיז את הצוואר או חוסר יכולת להניע את הצוואר.
- הופעה של דם בשתן או הופעה של דלקת מפרקים כמה שבועות לאחר ההחלמה מהדלקת.
- קושי חמור בבליעת רוק שגורם לריור.
איך מאבחנים דלקת שקדים?
השלב הראשון בתהליך האבחון של דלקת שקדים כולל תשאול מקיף ויסודי של המטופל בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל. לאחר מכן לרוב מבצע הרופא בדיקה קלינית שכוללת בדיקה של האוזניים, של הריאות, של הלוע ושל הגרון. במקרים מסוימים ניתן יהיה לבצע משטח גרון או בדיקת דם לצורך זיהוי ודאי של הפתוגן שגרם לדלקת בשקדים.
בדיקת משטח גרון מבוצעת בעיקר בקרב חולים שנמצאים בקבוצת סיכון מסוימת כמו למשל חולים שסובלים ממערכת חיסון חלשה או כאשר ישנו חשד שמדובר על דלקת שקדים שמקורה בזיהום של סטרפטוקוקוס A.
כיצד מטפלים בדלקת שקדים?
הטיפול בדלקת שקדים הוא טיפול שמרני ברוב המוחלט של המקרים וזאת כיוון שמדובר על מחלה שנוטה לחלוף גם ללא טיפול תוך זמן קצר. במהלך ההחלמה יש להקפיד על שתייה נאותה של נוזלים על מנת למנוע התייבשות, מנוחה רבה כדי לעזור לגוף להחלים ושימוש בתרופות לשיכוך כאבים בדגש על סירופים וטבליות למציצה נגד כאבי גרון. במידה ומדובר על דלקת חמורה שמקורה בזיהום חיידקי, ייתכן כי יטפלו בחולה באמצעות אנטיביוטיקה.
כמו כן, במידה ומדובר על בעיה כרונית שגורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים של החולה, אין זה מן הנמנע כי יהיה צורך לבצע ניתוח להסרת השקדים. הניתוח מבוצע תחת הרדמה מלאה ומשך ההחלמה ממנו עומד על חמישה עד שבעה ימים. לרוב, הניתוח מבוצע בקרב חולים שסובלים מחמש דלקות שקדים מדי שנה לפחות.