כאבי גרון הם תלונה שכיחה שמובילה אנשים רבים לפנות לרופא אף אוזן גרון. במקרים רבים הכאב יכול להופיע בכל רגע נתון אך אין זה מן הנמנע שהכאב יופיע רק בזמן הדיבור או בזמן הבליעה.
הכאבים יכולים להיות חלשים ביותר או עוצמתיים מאוד, להתמקד באזור ספציפי בגרון או להיות מפושטים וכן במקרים מסוימים הכאבים יכולים להופיע במקביל בגרון ובאוזן אחת או בשתי האוזניים.
לרוב הכאבים בגרון מופיעים במקביל לתסמינים נוספים באזור הגרון כשבחלק ניכר מהמקרים מדובר על תסמינים שונים בדרכי הנשימה העליונות.
מה הם הגורמים לכאבי גרון?
בדרך כלל כאבי גרון הם תוצאה של זיהום נגיפי בגרון. ישנו מגוון רחב של וירוסים שיכולים לגרום לדלקת גרון שמהווה את אחד הגורמים המרכזיים לכאבי גרון. כמו כן, הכאבים יכולים להופיע על רקע של זיהום חיידקי. החיידק שגורם לרוב כאבי הגרון שמופיעים על רקע של זיהום חיידקי הוא סטרפטוקוקוס A.
מעבר לחיידקים ולנגיפים, גם זנים שונים של פטריות עלולים לגרום לדלקת גרון ולכאבי גרון, בעיקר בקרב אנשים שסובלים מדיכוי של מערכת החיסון וכן בקרב אנשים שנמצאים תחת משטר של טיפול אנטיביוטי.
גירוי בגרון שמקושר לכאב גרון אופייני בעיקר לאנשים שנמצאים רוב היום בסביבה יבשה מאוד, לאנשים שנוטים לנשום דרך הפה בעקבות בעיה במחיצת האף או בעקבות השמנת יתר למשל ועוד. במקרים מסוימים הכאב יכול להיות ממקור של גידול סרטני בגרון וכן הכאבים עלולים להופיע בעקבות שימוש מופרז או מאומץ במיתרי הקול ובעקבות מעבר של תוכן קיבתי לוושט.
מה הם התסמינים של כאבי גרון?
כפי שציינו, בדרך כלל הכאבים בגרון מופיעים בשילוב עם תסמינים נוספים. בין היתר מדובר על התסמינים האפשריים הבאים:
- תחושה של עצם זר בגרון.
- צרידות או שינויים שונים בגוון הקול או בעוצמת הקול.
- הפרשה מוגברת של נזלת.
- צרבת.
- בעיות נשימה.
- נפיחות בבלוטות הלימפה בצוואר ורגישות למגע בבלוטות הלימפה בצוואר.
- חום גבוה.
- צמרמורות.
- חולשה כללית.
- כאבי שרירים.
- קושי בבליעת רוק.
כיצד מאבחנים כאבי גרון?
כאבי גרון הם תחושות סובייקטיביות ולפיכך במהלך תהליך האבחון מתבצע ניסיון להתחקות אחרי המקור לכאבים. האבחון מתחיל בתשאול יסודי של המטופל בנוגע לתסמינים הנוספים שהוא סובל מהם, בנוגע לאופי הכאבים, לזמנים בהם הם מופיעים, בנוגע להיסטוריה הרפואית שלו ועוד. בהתאם לממצאים שעולים בשלב התשאול, ניתן לבחור לבצע בדיקות המשך.
בדרך כלל בדיקות ההמשך יכללו משטח גרון שמאפשר לזהות נוכחות של זיהום סטרפטוקוקי, בדיקות דם לאבחון של נגיפים מסוימים כמו למשל נגיף אפשטיין בר, בדיקת לרינגוסקופיה שמאפשרת לרופא לבחון את האזור של מיתרי הקול ועוד.
כיצד מטפלים בכאבי גרון?
הטיפול בכאבי גרון מתבסס על שימוש בתרופות לשיכוך כאבים, בכדורים לאלחוש הגרון ובסוגים שונים של סירופים להקלה על כאבי גרון. עם זאת, מעבר לכך שיש להקל על מידת החומרה של הכאב, חשוב מאוד לטפל במקור של הבעיה בהתאם לצורך. לפיכך, הטיפול משתנה בהתאם למקור הספציפי של הכאבים.
כך למשל אם המקור לכאבי הגרון הוא בבצקת במיתרי הקול, ניתן לשקול שימוש בסטרואידים, אם המקור לכאבי הגרון הוא בזיהום חיידקי, ניתן לשקול שימוש באנטיביוטיקה ואם המקור לכאבי הגרון הוא בגידול סרטני, ניתן לשקול לעשות שימוש בטיפולי רדיותרפיה, כימותרפיה, כריתה כירורגית ועוד.
מאחר וברוב המקרים המקור לכאבי הגרון הוא בזיהום נגיפי, הרי שבדרך כלל הכאבים חולפים גם ללא טיפול תוך שבוע לכל היותר במהלכו יש להקפיד על מנוחה וצריכה נאותה של נוזלים.