מיקרוטיה היא מום מולד בחומרה משתנה של האוזן החיצונית והתיכונה. האפרכסת מורכבת משריד לא מאורגן של סחוס המחובר לרקמות רכות, אשר לפעמים היא אינה סימטרית בדומה לאוזן סטדנדרטית תקינה.
בהתאם לחומרה של האנומליה, ייתכנו השפעות על השמיעה עקב השלכות על התעלה החיצונית באוזן התיכונה. מיקרוטיה יכולה להופיע עם ספקטרום של פגמים או כמום עצמאי בלבדי. שחזור של האוזן, בין אם עקב מיקרוטיה או עיוותים אחרים, מהווים ניתוחי אתגר עבור רופאים ומומחים רבים.
שכיחות וגורמים למיקרוטיה
שכיחות עיוותים באוזניים מוערכים כ-1.1% (11 לידות מתוך 1000). אך אנומליות חמורות, כמו מיקרוטיה, מתרחשות ב -3 מתוך -10,000 לידות. למעשה, האוזן אינה מתפתחת באופן מלא במהלך השליש הראשון של ההריון, כך שהאוזן תהיה יותר קטנה בגודלה, בדומה לצורת בוטן. במקרים אחרים יכולה להיראות רק גבשושית קטנה או היעדרה לחלוטין.מיקרוטיה יכול להיות חד צדדית (באוזן אחת ( או בילטרלית בשתי האוזניים. בדרך כלל האוזן הימנית תהיה מושפעת יותר ותלווה בקשיי שמיעה.
הגורמים למיקרוטיה הינם גורמים תורשתיים ותנאים סביבתיים ברחם. סיבות ספציפיות יכולות לכלול גם אדמת של האם במהלך השליש הראשון של ההריון או למשל חשיפה לתלידומיד במהלך ההריון. כאשר שואלים האם מיקרוטיה הינה גנטית, התשובה עלולה להיות לא חד משמעית, מכיוון שישנן משפחות רבות אשר הילד נולד עם מיקרוטיה, כאשר לאף אחד במשפחה מעולם לא היה תסמין דומה.
כך שמיקרוטיה יכולה להיות אירוע אקראי אשר התרחש במהלך ההתפתחות המוקדמת. אך לפעמים, דודה, דוד או בן דוד רחוק סבל ממיקרוטיה, כך שנראה כי לפעמים אכן תסמין זה עובר בתורשה. לאחרונה, ה- CDC דיווח על כמה גורמים המגבירים את הסיכון ללדת תינוק עם מיקרוטיה, כמו נשים עם סוכרת או דיאטה דלת פחמימות וחומצה פולית במהלך ההריון.
טיפול
הטיפול בתינוקות עם מיקרוטיה תלוי בסוג וחומרת המצב. מומחה שמיעה ,אודיולוג, יבדוק את השמיעה של התינוק בכדי לקבוע האם קיים אובדן שמיעה ולדון בדרכי פעולה המוקדמות אשר עשויות לספק תוצאות טובות. ניתן להשתמש גם במכשירי שמיעה בכדי לשפר את יכולת השמיעה של הילד, ובכדי לסייע בהתפתחות הדיבור.
לרוב, ניתוח כירורגי יומלץ בכדי לשחזר את האוזן החיצונית. העיתוי של הניתוח תלוי בחומרת הפגם וגיל הילד. הניתוח בדרך כלל מתבצע כאשר הילד מגיע לגיל 4-10, אך טיפול נוסף עשוי להיות נחוץ אם לילד יש מומים מולדים אחרים. בהעדר תנאים אחרים, ילדים עם מיקרוטיה יכולים להתפתח באופן נורמלי בחברה ולנהל חיים בריאים.
השפעת התסמינים על הילד והתמודדות
מיקרוטיה משפיעה על האוזן החיצונית בלבד, אך פעמים רבות, היא מלווה בהיעדר תעלת האוזן ולכן משפיעה על אובדן השמיעה. מעבר לכך, היא עלולה להשפיע על הסימטריות הנראית של הפנים, כך שלצד אחד של הפנים תהיה עצם לסת קצרה יותר באופן שימשוך את הפנים מעט כלפי מעלה. עם זאת, מיקרוטיה אינה משפיעה על האינטליגנציה של הילד, המוטוריקה שלו או זיקתו לחיות חיים נורמליים.
כדאי להורים לנסות להעלות את הבטחון העצמי של הילד כמו גם את הערכתו העצמית ככל האפשר, במיוחד באותם ימים של צער או התגרות מצד ילדים אחרים. כמו כן, אם הילד מתמודד עם אובדן שמיעה, אפשר לסייע לו במגוון דרכים, החל משימוש במעבדים מתוחכמים, מכשירי שמיעה או באמצעות דיבור בקול רם בלבד ואף לימוד שפת הסימנים. יש לזכור, כי ברוב הפעמים יומלץ על ניתוחי שיחזור, כך שהילד והוריו יכולים להינות מאופטימיות ותקווה לפעולה כירורגית מוצלחת.