ניתוח fess הוא ניתוח שמיועד לטפל במקרים קשים של סינוסיטיס בהם לא הצליחו לטפל באמצעים שמרניים. מטרת הניתוח היא לאפשר את תהליך השיקום של הרקמה שעוטפת את הסינוסים, להקל על הנשימה האפית ולפתוח את המעבר החסום של האוויר בסינוסים.
כיצד מבוצע הניתוח?
ניתוח fess מבוצע בהרדמה כללית ונמשך בדרך כלל שעה וחצי עד שעתיים. לאחר שהמנותח מורדם, מחדיר המנתח את האנדוסקופ באמצעותו הוא יכול להסיר באופן ממוקד את הרקמה הפגועה מבלי לפגוע ברקמות הבריאות ולאחר מכן לשאוב את הריר שהצטבר בסינוס ולהשאיר את הסינוס נקי ופתוח.
לאחר הניתוח השיפור בנשימה יורגש באופן מידי ובמידה והכל התנהל כשורה, באזור הניתוח תצמח רקמה בריאה. כמו כן, במידה ובסינוס התפתח פוליפ אחד או מספר פוליפים, ניתן יהיה להסיר גם אותם.
ההתאוששות לאחר הניתוח
לאחר הניתוח המנותח יועבר לחדר ההתאוששות למשך זמן קצר כשבאפו תחובים טמפונים שמטרתם לספוג את הנוזלים המופרשים מהאף. הטמפונים יישארו במקומם עד יומיים לאחר הניתוח בהתאם לצורך.
לאחר שהשפעת ההרדמה הכללית תפוג, ניתן יהיה להעביר את המנותח לאשפוז במחלקה. האשפוז בבית החולים קצר יחסית ונמשך בין יום אחד ליומיים לכל היותר. במהלך תקופת האשפוז המנותח יעבור סדרה של בדיקות ויקבל הנחיות מסודרות לגבי ההתנהגות לאחר הניתוח.
תקופת ההחלמה לאחר הניתוח
בדרך כלל לאחר הניתוח המנותח צריך לנוח במשך שבוע לכל הפחות כשבמהלך הימים הראשונים לאחר הניתוח ייתכנו כאבי שיניים, כאבי ראש, הפרשות מהאף ואי נוחות באף. בכאבים ניתן לרוב לטפל באמצעות משככי כאבים. בנוסף, ייתכן כי יופיעו בצקות באף אותן ניתן יהיה להפיג בעזרת תרסיס מי מלח.
במהלך החודש הראשון לאחר הניתוח מומלץ להימנע ממאמץ גופני רב וסך הכול ההחלמה המלאה נמשכת בממוצע כשלושה חודשים. בין שבוע לשבועיים לאחר הניתוח המנותח יוזמן לביקורת אצל המנתח על מנת לוודא כי הניתוח הצליח ובמקרים מסוימים המטופל יונחה לקחת תרופות מסוימות שמיועדות להביא לריפוי מהיר של הרקמה כמו למשל אנטי היסטמינים למקרי אלרגיה. כמו כן, במידה ובמהלך הניתוח הוסרו פוליפים, הרי שיהיה צורך להגיע לבדיקות תכופות על מנת לוודא כי הפוליפים לא צמחו מחדש.
אילו סיכונים כרוכים בניתוח?
בדומה לכל ניתוח מכל סוג שהוא, גם ניתוח fess כרוך בנטילת סיכונים מסוימים, אם כי יש לציין שמדובר על סיבוכים נדירים ביותר.
להלן רשימה של כל הסיבוכים האפשריים:
- דימום – דימום לאחר ניתוח הוא תופעה שגרתית, אך במקרים מסוימים הדימום יכול להיות מסיבי עד כדי כך שיהיה צורך לבצע עירוי דם.
- דלף של הנוזל המוחי – פגיעה ברצפת הגולגולת במהלך הניתוח עלולה להוביל לדליפה של נוזל המוח דרך האף.
- הפרעות בראייה – מאחר והסינוסים ממוקמים בסמיכות לארובות העין, הרי שבמהלך הניתוח עלולה להתרחש פגיעה פיזית בארובת העין. פגיעה כזו יכולה להוביל לדימום בעין, פגיעה בשרירי העין, חדירה של אוויר לחלל העין ועוד.
- ירידה בתחושה בפנים – בסמוך לסינוסים עוברים עצבים שונים שתפקידם להעביר אותות עצביים מהפנים למוח. פגיעה בהם תוביל לפגיעה בתחושה בפנים.
- זיהום של קרומי המוח – במקרים בהם במהלך הניתוח נפגע בסיס הגולגולת, מזהמים שונים עלולים לחדור לקרומי המוח ולגרום לדלקת.
- פגיעה בחוש הריח עד כדי אובדן של חוש הריח – פגיעה בחוש הריח יכולה להתרחש במקרים בהם במהלך הניתוח נפגע עצב חוש הריח.
- סיבוכים אפשריים נוספים – חום גבוה כתוצאה מזיהום, אי נוחות קבועה באף, הצטלקות בחלל האף, נקב במחיצת האף והפרשה חמורה מהאף שיכולה להפוך לכרונית.