אובדן שמיעה הוא מצב שכיח ביותר, המתפתח בהדרגה עם הגיל או כתוצאה מחשיפה חוזרת לרעש חזק. אך קיימים מספר גורמים אחרים שיכולים לגרום לאובדן שמיעה, כולל מחלות או טראומה גופנית.
חלק מהמדענים מאמינים בנוכחות סוכרת כתורמת לאובדן שמיעה או חירשות, ולמעשה, בעיות אף אוזן גרון הוכחו כנפוצות פי שניים בקרב מבוגרים הסובלים מסוכרת בהשוואה לאנשים ללא המחלה.
סוכרת כגורם סיכון לבעיות אף אוזן גרון
בעיות אלו עשויות לעבור בתורשה בקרב חלק מהאנשים הסובלים מסוכרת. למעשה אחוז אחד מכל חולי הסוכרת הם אנשים המאובחנים עם תת סוג של המחלה, המכונה סוכרת אימהית וחירשות המבוססת על אובדן שמיעה עצבי, ברמה של 75%. בעיה זו קשורה לאינסולין בסוכרת ומתפתחת בדרך כלל לפני גיל ארבעים, כתוצאה ממוטציה ב-DNA המיטוכונדרי.
סוכרת נקשרת להתפתחות בעיות אף אוזן גרון גם במחקרים שונים. מומחים בתחום הבריאות, וחוקרים רפואיים התווכחו על הקשר האפשרי בין סוכרת לבעיות אף אוזן גרון מאז שנת 1960, והניסיונות הראשוניים לבסס קשר חד משמעי לא היו משכנעים. אך בשנים האחרונות החלו להצטבר ראיות מדעיות המציעות שסוכרת תורמת לאובדן שמיעה.
מחקר המכון הלאומי האמריקאי לבריאות
ביוני 2008, נערך מחקר על ידי המכון, שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine, שמצא קשר חזק ועקבי בין בעיות אף אוזן גרון וסוכרת. לאחר ניתוח תוצאות בדיקות שמיעה שהתקבלו מדגם ארצי מייצג של מבוגרים בגיל עבודה בארצות הברית.
מהחוקרים מצאו שהמשתתפים עם סוכרת או טרום סוכרת, נטו יותר לסבול מאובדן שמיעה מתון ולא יכלו לשמוע תדרים נמוכים, בינוניים או גבוהים, בהשוואה לאנשים ללא סוכרת. התוצאות נותרו זהות לאחר שנלקחו בחשבון גורמים עיקריים הידועים כבעלי השפעה על שמיעה כגון גיל, חשיפה לרעש, רמת הכנסה, ושימוש בתרופות מסוימות.
מחקר יפני
ביולי 2011, חוקרים מהמרכז הרפואי מיטו, באוניברסיטת Tsukuba Ibaraki ביפן, מצאו שהירידה בשמיעה חזקה פי שניים בקרב אנשים הסובלים מסוכרת בהשוואה לאנשים שאינם סוכרתיים. צוות המחקר בחן תוצאות שהתקבלו מ-13 מחקרים שכללו קרוב ל-8,800 אנשים הסובלים מליקוי שמיעה, ו-23,839 אנשים ללא בעיות אלו.
מבין המשתתפים עם בעיות השמיעה, למעלה מאלף סבלו מסוכרת, לעומת מעט פחות מ-2,500 משתתפים בעלי שמיעה תקינה.הממצאים מציינים כי חולי סוכרת נמצאו כבעלי סיכון של פי 2.3 לסבול מאובדן שמיעה מתון, בהשוואה לאנשים ללא סוכרת.
האופן בו סוכרת גורמת לבעיות אף אוזן גרון
אמנם לא ידוע בדיוק מדוע בעיות אלו שכיחות יותר בקרב אנשים הסובלים מסוכרת, אך ניתוח המחקרים של חולי סוכרת העידו שקשר זה נגרם כתוצאה מפגיעה עצבית, שהיא סיבוך נפוץ שני של סוכרת מסוג 1 ו-2.
חוקרים מאמינים שרמות גבוהות של גלוקוז בדם, בטווח הארוך, עלולות להוביל לבעיות אף אוזן גרון באמצעות השפעה על אספקת הדם או חמצן לעצבים הזעירים ולכלי הדם של האוזן הפנימית. במשך הזמן, העצבים וכלי הדם ניזוקים, ומשפיעים על יכולת האדם לשמוע.