פוליפים באוזן הם גידולים שפירים הצומחים בתעלת האוזן החיצונית או על פני המשטח המכסה את עור התוף. פוליפים אלה יכולים להיות אף ציסטה שפירה הצומחת על גבי עור האוזן.
הגורם לגידולים אלה הוא גירוי מתמשך בתעלת האוזן או על עור התוף. גירוי זה נגרם בדרך כלל על ידי זיהומים כמו דלקת אוזניים כרונית. החשש העיקרי הוא כי פוליפים אלה יצרו ציסטה בחלקים הפנימיים של האוזן התיכונה או בעצם. הציסטה עשויה לשחוק את עצם המסטואיד או את תעלות האוזן. קיימת חשיבות רבה בהמנעות מהסרת הפוליפים כאשר הם צומחים ומחוברים לעצמות השמיעה הזעירות.
תסמינים קליניים
הסימנים והתסמינים העיקריים מתייחסים לבעיה הזיהומית הראשונית. מטופלים מתלוננים לעיתים קרובות על כאב וגירוד בתעלת האוזן וייתכן כי הנוזל המתנקז יימצא מזוהם. אובדן שמיעה מתרחש מאחר והפוליפ באוזן מונע מגלי הקול להגיע לעור התוף. הגורם העיקרי לפוליפ אוזן, כאמור הוא זיהום שמקורו בדלקת אוזניים חיידקית או פטרייתית.
כיצד ניתן לאבחן פוליפ באוזן?
במהלך בדיקת אוזניים ניתן לחשוף גידולים בתעלת האוזן. בדרך כלל מוגלה הינה תוצר של זיהום כרוני. פוליפים שמקורם בזיהום הם בדרך כלל רכים למגע, צבעם אדום, ונוטים לדמם ביתר קלות בעת מגע. במרבית המקרים הם גדלים בתעלת האוזן או על פני עור התוף.
כאשר הפוליפ מוצק יותר ואינו מדמם, חשוב לקחת דגימה במסגרת בדיקה הנקראת ביופסיה כדי לשלול נוכחות של גידול ממאיר.
פוליפים שמוצאם מכולסטאתומה בדרך כלל גדלים בסמוך לתוף בחלק האחורי והעליון של תעלת האוזן, נוטים לדמם בקלות, ניצפים עם מוגלה מסביב, ועשויים להכיל רקמה לבנה ובוהקת במרכזם.
פוליפים אשר נגרמים כתוצאה מדלקת אוזניים ממאירה לעתים קרובות צומחים ברצפת תעלת האוזן, כאשר מוגלה מתפתחת בסביבתם, ומתאפיינים בכאב. רוב הפוליפים חלקים בצורתם בעוד שקירות פוליפ אשר אינן סימטריות יכולות להעיד על גידול ממאיר או קרצינומה.
דרכי טיפול ותופעות לוואי
טיפול בסטרואידים באופן מקומי וטיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה ברוב המקרים מטפלים בזיהום באוזן. לדלקות כרוניות או חוזרות ונשנות, משחות המכילות סטרואידים וחומצה אצטית יכולים להועיל אף הם.
טיפות ומשחות נגד פטריות משמשות כאשר הבעיה נובעת מזיהום פטרייתי. כאשר הטיפול של טיפות האוזניים אינו פותר את הבעיה, יתבצע ניתוח להסרת הצינוריות במקרים בהם הפוליפ צמח על צינוריות באוזניים. בדיקת CT מסייעת להבהיר את היקף הגידול לפני ההסרה הכירורגית של הפוליפ.
טיפות אנטיביוטיות או שימוש בסטרואידים לטיפול בזיהומים כרוך בתופעות לוואי. מטופלים אחדים יכולים לפתח תגובה אלרגית המלווה בגירוד חריף, הופעת שלפוחיות או אדמימות בתעלת האוזן.
הסרת הגידול השפיר אינה כרוכה בדרך כלל בתופעות לוואי מלבד כאב או דימום מקומי קל החולף לאחר מספר ימים. תסמינים כמו ירידה באיכות השמיעה או גירוד מצריכים בירור רפואי.
סיבוכים אפשריים
פוליפים שפירים שמקורם בזיהום הצומחים בתעלה של האוזן יכולים לצמוח, להוביל לדימום ולפגוע בשמיעה באופן משמעותי. זיהום יכול להוביל לסיבוכים הרסניים ובלתי הפיכים אם אינם מטופלים בהקדם. כמו כן, דלקות אוזניים אשר אינן מטופלות יכולות להתפשט לאזורים אנטומיים סמוכים בגוף.
פוליפים שמקורם בתעלת האוזן מייצגים לעיתים גידולים שפירים או ממאירים. הם יכולים לבטא זיהום באוזניים, תופעה הנפוצה יותר בקרב חולי סוכרת או כאלה הלוקים במערכת חיסונית חלשה.
דלקת אוזניים ממאירה יכולה להוביל להיווצרות של אבצס מוחי, שיתוק פנים, חירשות, דלקת קרום המוח או זיהום עצמות הבסיס של הגולגולת. אחד הממצאים המוקדמים של דלקת אוזניים אקסטרנית הוא הופעת פוליפ בתעלת האוזן.