פוליפ הוא גידול שפיר (גידול שאינו ממאיר, כלומר גידול שאינו סרטני) שצומח מתוך רקמה רירית. הפוליפים יכולים להתפתח בקיבה, באף, במעי הגס, ברחם, בשלפוחית השתן ועוד.
במאמר שלפניכם נדון בפוליפים שמתפתחים במיתרי הקול. לצד הפוליפים שמתפתחים במיתרי הקול יש לציין כי ישנו מגוון רחב של נגעים שפירים שעלולים להתפתח במיתרי הקול כשבין היתר מדובר על יבלות, ציסטות, גרנולומות ועוד.
מה הם הגורמים לפוליפים בגרון?
הפוליפים בגרון מתפתחים כתוצאה מעומס יתר המופעל על מיתרי הקול. המאמצים המוגזמים מובילים במהלך הזמן לחבלה מצטברת במיתרי הקול והתוצאה הסופית היא צמיחה אבנורמלית של הרקמה.
העומס יכול להיות תוצאה של דיבור מהיר מדי באופן כרוני, דיבור בקול רם מדי, נטייה לצעקות או צרחות, דיבור בגובה שאינו נוח לדובר כמו למשל במקרים בהם גבר נוטה לדבר בקול גבוה יתר על המידה או במקרים בהם בחורה נוטה לדבר בקול נמוך יתר על המידה ועוד.
במקרים מסוימים מעבר של תוכן קיבתי לוושט באופן כרוני יכול להוביל להתפתחות של פוליפ במיתרי הקול. העלייה של התוכן הקיבתי לוושט יכולה להיות תוצאה של פגיעה בשסתום החד כיווני הממוקם בין הקיבה לוושט, צמצום נפח הקיבה כתוצאה מניתוח שרוול או טבעת, השמנה בטנית, היריון ועוד.
מה הם התסמינים של פוליפים בגרון?
התסמין המרכזי של פוליפים במיתרי הקול הוא צרידות שנוצרת בעקבות השינוי בתנודתיות של מיתרי הקול. כמו כן, ייתכן כי הפוליפים יובילו לשינוי באיכות של הקול כשבדרך כלל השינוי יבוא לידי ביטוי בקול מחוספס וגס.
הניסיון להתגבר על הבעיות בהפקת הקול יוביל לרוב למאמץ מוגבר בזמן הפקת הקול. במקרים מסוימים עלולה להיווצר תחושה של עצם זר בגרון, בעיקר במקרים שבהם המקור להיווצרות הפוליפ הוא מעבר של תוכן קיבתי לוושט.
בנוסף לכל זה, בקרב חלק מהסובלים מפוליפים בגרון קיים צורך לכחכח באופן כרוני על מנת להתמודד עם עודפי הליחה המצטברים בגרון וכן ישנו סיכוי להתפתחות של בעיות בליעה. הסובלים מפוליפים בגרון נוטים להתעייף במהירות במהלך הדיבור כתוצאה מהמאמץ הכרוך בהפקת הצליל.
כיצד מאבחנים פוליפים בגרון?
בכל מקרה שבו אדם סובל מצרידות במשך יותר ממספר ימים ללא הקלה במידת החומרה של הצרידות, ישנו צורך לפנות לרופא אף אוזן גרון על מנת לאבחן את המקור לצרידות. הבדיקה הבסיסית של מיתרי הקול מבוצעת באופן אנדוסקופי באמצעות שימוש במצלמה שמוחדרת דרך האף או דרך הפה של הנבדק.
אבחון מדויק יותר מבוצע על ידי בדיקה שנקראת בשפה המקצועית וידאו-סטרובוסקופיה. בדיקה זו מאפשרת לזהות פוליפים בקוטר של פחות ממילימטר ולעקוב אחרי התנועתיות והוויברציות של מיתרי הקול על ידי צילום וידאו של מיתרי הקול והקרנה של הווידאו בהילוך איטי.
בנוסף לבדיקה הקלינית של מיתרי הקול, יש לתשאל את החולה לגבי התסמינים מהם הוא סובל וכן לדלות ממנו כמה שיותר מידע בנוגע לגורמי סיכון מסוימים לפתח בעיות שונות במיתרי הקול.
כיצד מטפלים בפוליפים בגרון?
הטיפול בפוליפים בגרון משתנה בהתאם לתסמינים הקליניים מהם סובל המטופל ובהתאם למקור לפוליפים.
במקרים מסוימים ניתן יהיה לטפל באמצעים שמרניים כמו למשל ריפוי בדיבור ולימוד מחדש של הפקת צלילים אצל קלינאית תקשורת, אך במקרים חמורים יותר ייתכן כי לא יהיה מנוס מכריתה כירורגית של הפוליפים. הכריתה של הפוליפים מבוצעת בניתוח מיקרו כירורגי וכרוכה בנטילה של מעט מאוד סיכונים.
אם המקור לפוליפים הוא ברפלוקס, ייתכן כי יהיה צורך לעשות שימוש בתרופות להפחתת החומציות של הקיבה.
ראו גם:
פוליפים באוזן