הסינוסים הם חללי אוויר חלולים בתוך העצמות בין העיניים, מאחורי עצם הלחי ובמצח. הם מייצרים ריר, מה שמסייע לשמירת הלחות בחלק הפנימי של האף. מצב זה מסייע בהגנה מפני אבק, אלרגנים, מזהמים, והתפתחות כאבים בחלל האף.
תפקיד הסינוסים אינו ברור לחלוטין, אך מספר חוקרים סבורים שתפקידם העיקרי הוא למנוע מהראש להיות כבד מידי.
הסינוסים אחראים אף לעומק וטון הדיבור, וכשרקמות האף נפוחות בשל אלרגיות, הצטננות או גורמים סביבתיים, נוצרת חסימה במעברי האף. הסינוסים אינם מתנקזים, וכאב מתחיל להתעורר. קיימים שמונה סינוסים בסך הכול, והם נמצאים בצידי הפנים, משמאל ומימין.
בעיות נפוצות של סינוסים
בעיות בסינוסים מובילות לכאבים ומצבים בריאותיים שונים, הכוללים:
חסימות סינוסים – לכל סינוס יש נקודה צרה, הנקראת שטח המעבר, שפתיחתה אחראית לניקוז. אם מתרחשת חסימה במעבר הסינוסים, נוצר ריר מוגבר.
סטייה במחיצת האף – זוהי בעיה נפוצה במהלכה הקיר הדק של העצם והסחוס בתוך חלל האף מפריד בין שני מעברי האף. באופן אידיאלי, המחיצה ממוקמת במרכז האף, ומטרתה להפריד בין שני הצדדים. אך כתוצאה מגנטיקה או פציעה, בערך 80% מהאנשים סובלים ממחיצת אף שסטתה לצד אחד, מה שהופך צד אחד של האף לקטן יותר מהשני. סטייה במחיצת האף היא אחת הסיבות לבעיות בסינוסים, והיא מובילה לנשימה חסימתית, נחירות וכאבים בחלל האף.
סינוסים צרים – לעיתים קרובות, חלק מהאנשים חווים וריאציות שונות באנטומיה שלהם, שיוצרות נתיב ארוך ורווח צר יותר לניקוז במעברי האף. מצב זה הוא גנטיקה טהורה, שכן אדם יורש את האופן בו הסינוסים מחוברים, וכמה קל או קשה להם להישאר פתוחים או להיחסם.
רגישויות ואלרגיות סינוסים – חלק מהאנשים סובלים מרגישות לגורמים סביבתיים ולמזונות אותם הם אוכלים. רגישות זו גורמת להתרחבות כלי דם באף, ולעיתים משחררת כימיקלים מתאי האף הגורמים לנפיחות וכאבים. הרופא יכול לרשום תרופות לשליטה בתסמינים, ואנשים הסובלים מבעיות רגישויות ואלרגיות בסינוסים, מתבקשים להימנע מגירויים סביבתיים כגון עשן טבק וריחות כימיים חזקים, מה שעלול להגדיל תסמיני כאבים בחלל האף.
מניעת כאבים בחלל האף
מומלץ להשתמש בטיפים הבאים כדי להפחית את הדלקת ולמנוע כאבים בחלל האף:
• להניח מגבת חמה ולחה על הפנים מספר פעמים ביום כדי לסייע בפתיחת חללי מעברי האף.
• לשתות הרבה מים כדי לדלל את הריר.
• לשאוף אדים פעמיים עד ארבע פעמים ביום, באמצעות מקלחת חמה, ישיבה באמבטיה חמה או בסאונה.
• להשתמש בספריי אף מלוח מספר פעמים ביום.
• לשטוף את האף עם תכשיר מי מלח.
• לשבת עם מכשיר אדים כדי ללחלח את האוויר בנשימה ולסייע בפתיחת הסינוסים.
ברומלין – מוצר זה נמכר כתוסף, והוא חלבון הנמצא באננס. הוא משמש כבר במשך שנים להפחתת הנפיחות והכאבים בחלל האף. יש להקפיד להתייעץ תחילה עם הרופא, היות וברומלין עלול ליצור אינטראקציה עם תרופות אחרות הנצרכת בהווה, ולהקפיד לעקוב במדויק אחר הוראות המינונים.
ניתוח – אם הכאבים בחלל האף חוזרים, מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי ניתוח המנקה ומנקז את הסינוסים. מטרת הניתוח היא לטפל בבעיות אנטומיות להסרת האזורים הצרים הגורמים לחסימה ולכאבים. השיטות החדשות ביותר הן פחות פולשניות ומשתמשות בקטטר בלון על מנת להרחיב את פתיחת הסינוסים וליצור חללים רחבים.
אם הכאבים בחלל האף קשורים לאלרגיות, ניתן לנקוט בצעדים הבאים:
• להימנע מפעילויות המפעילות או מחמירות את האלרגיה.
• לקחת אנטיהיסטמינים וחומרים נוגדי גודש במידת הצורך.
• להתייעץ עם הרופא כדי לבדוק אם קיים צורך בנטילת ספריי סטרואידים לאף.
• לדון עם הרופא על זריקות אלרגיה כדי לקבוע אם הן מתאימות.