ישנן מחלות אוזניים רבות הבאות לידי ביטוי פחות או יותר באותם התסמינים הקליניים כך שחלק ניכר מהתסמינים המופיעים על רקע של בעיות באוזניים מוגדרים כתסמינים שאינם ספציפיים, כלומר סימפטומים שיכולים להופיע על רקע של מצבים שונים וכתוצאה ממחלות אוזניים שונות.
מאחר ולא ניתן להתאים למטופל את הטיפול הייחודי עבורו בהתבסס על הגורם לתסמינים מבלי לבודד אותו (את הגורם) תחילה, הרי שישנה חשיבות עליונה להפנות את המטופל לבדיקות המתאימות, שיסייעו לרופא המטפל בו להבין ממה בדיוק הוא סובל, על איזה רקע וכיצד ניתן לסייע לו להחלים.
במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר בדיקות אוזניים שכיחות המסייעות לרופאי האף-אוזן-גרון לקבל את המידע הדרוש להם על מנת לספק אבחנות מדויקות בנוגע למחלות אוזניים שונות.
בדיקת אוטוסקופיה
בדיקת אוטוסקופיה היא בדיקת האוזניים הבסיסית ביותר. בדיקה זו מאפשרת לרופא לבחון את מצבה של תעלת האוזן ועור התוף. את הבדיקה מבצעים באמצעות מכשיר הנקרא אוטוסקופ, המורכב מציוד אופטי בעל כושר הגדלה ומקור אור. הבדיקה מאפשרת לרופא לזהות למשל גופים זרים בתעלת השמע, להבחין בעור דלקתי או מגורה מאוד, לבדוק האם עור התוף ניזוק או שמא הוא שלם ועוד.
בדיקה פנאומטית של האוזניים
בדיקת אוזניים פנאומטית היא בדיקה שבה הרופא מסתכל ישירות על עור התוף כאשר הוא משנה את הלחצים המופעלים עליו במהלך הבדיקה. הבדיקה משמשת ככלי אבחוני במצבים שבהם ישנו חשד לבעיות שמיעה על רקע הולכתי, כלומר בעיות שמיעה שמקורן בליקוי שגורם לכך שגלי הקול לא יעברו באופן תקין במדורים השונים של האוזן.
אם למשל ישנו תפליט באוזן התיכונה, ייתכן מאוד שהנוזלים יפגעו ביכולת התנועה של עור התוף ובעקבות זאת יופיעו בעיות שמיעה. ההתוויה המרכזית לביצוע בדיקה פנאומטית של האוזניים היא חשד לדלקת האוזן התיכונה, השכיחה בעיקר בילדים קטנים עד גיל שש. את הבדיקה מבצעים באמצעות אוטוסקופ פניאומטי מיוחד.
בדיקת טימפנומטריה
בדיקת טימפנומטריה, הנקראת גם בדיקת היענות אקוסטית, היא בדיקה נוספת שמטרתה להעריך את התפקוד של האוזן התיכונה, כלומר של עצמות השמע ועור התוף. בניגוד לבדיקה הפנאומטית שתוארה לעיל, בדיקת טימפנומטריה מבוצעת באמצעות חיישן רגיש, המאפשר למדוד באופן אובייקטיבי את התנודות של עור התוף בתגובה לשינויי לחץ.
הגרף המופק במהלך הבדיקה נקרא טימפנוגרם וכאשר העוצמה של התנודות לא תואמת את המצופה, ייתכן שיש בכך כדי להעיד על בעיה מסוימת באוזן התיכונה. חשוב לציין כי הן הבדיקה הפנאומטית של האוזניים והן בדיקת הטימפנומטריה הן לא בדיקות שמיעה כי אם בדיקות המספקות מידע בנוגע לאיכות הולכת הקול באוזן.
אי לכך, לא אחת נוצר מצב שבו הבדיקה לא מצביעה על בעיה כלשהי באוזן התיכונה, למרות שהמטופל מתלונן על ירידה בשמיעה. במצבים האלה, ניתן להעלות את החשד כי מקור הבעיה באזור אחר באוזן כמו לדוגמה באוזן הפנימית.
ניקור אבחנתי של עור התוף
ניקור אבחנתי של עור התוף (tympanocentesis) היא בדיקה שבה מבצעים נקב זעיר בעור התוף על מנת לאסוף דוגמית של הפרשה דלקתית מהאוזן התיכונה על מנת לשלוח אותה לבדיקת מעבדה (תרבית). לא בכל מקרה של דלקת יש לבצע את הניקור האבחנתי, אלא רק במצבים ספציפיים.
בין היתר מדובר במצבים שבהם התפתחה דלקת בתינוק שטרם מלאו לו חודש, בילד שסובל ממערכת חיסונית חלשה, בילד הסובל מכאבים חמורים וקיצוניים, במטופל שלא הגיב לקו הטיפול השני או לקו הטיפול השלישי באנטיביוטיקה לצורך בירור של נוכחות חיידקים עמידים ועוד.