בדיקת שמיעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת שמיעהבדיקות שמיעה מבוצעות כדי להעריך יכולת שמיעת צלילים שונים, ולקבוע אם קיימות בעיות כלשהן. הבדיקות מבוצעות במספר שיטות, וכוללות כוללות בדיקה פיסית, בדיקת שמיעה קצרה, או בדיקת שמיעה מלאה.


בדיקות אלו מבוצעות משתי סיבות עיקריות: כחלק בלתי נפרד ממעקב אחר התפתחות תינוק או ילד צעיר; או כשקיים חשש לאובדן שמיעה בקרב מבוגרים, כך שניתן יהיה לקבוע את הטיפול הנכון. בדיקות שמיעה מבוצעות במרווחי זמן קבועים במהלך הילדות, החל מתוכנית סריקת שמיעת יילוד, המבוצעת לאחר הלידה, ובהמשך אחת לשנה לאורך הילדות והבגרות.

בעיות שמיעה

האוזן מורכבת משלושה מרכיבים עיקריים:
האוזן החיצונית – קול חודר לאוזן החיצונית ועובר במורד תעלת האוזן אל עור התוף.
האוזן התיכונה – חלל מלא אוויר זה מכיל שלוש עצמות זעירות הנושאות את תנודות עור התוף אל האוזן הפנימית.
האוזן הפנימית – מכילה את מערכת שיווי המשקל ואיבר השמיעה, המהווה צינור מפותל מלא נוזל שהופך את התנודות לאותות חשמליים הניזונים לאורך עצב השמיעה אל המוח.

כל בעיה המתגלה באחד או יותר מתחומים אלו של האוזן, כרוכה בבדיקת שמיעה כדי לקבוע את סוג אובדן השמיעה.

אובדן שמיעה

השמיעה עלולה להיפגע אם צלילים אינם מגיעים לאוזן הפנימית באופן יעיל. תופעה זו ידועה בשם אובדן שמיעה מוליך, הנגרם כתוצאה מבעיות כגון:
סתימה באוזן התיכונה – למשל, מדלקת אוזניים כרונית.
דלקת של האוזן החיצונית – או האוזן התיכונה.
חור או קרע בעור התוף – במצב בו עור התוף מנוקב.
אוטוסקלרוזיס – מצב המאופיין בצמיחה חריגה של עצם באוזן התיכונה.
שיבוש עוצמות השמיעה – כתוצאה מפציעה או מחלה.
בעיות בעצב השמיעה – במקרה בו הצלילים מגיעים לאוזן הפנימית אבל עדיין אינם נשמעים, הבעיה באוזן הפנימית או לעיתים רחוקות בעצב השמיעה, נקרא אובדן שמיעה חושי עצבי. מצב זה מתרחש עקב מספר סיבות, לרוב כתוצאה מהזדקנות, ובמצב זה אובדן השמיעה כמעט תמיד קבוע.
אובדן שמיעה הנגרם כתוצאה מבעיות אלו הוא בדרך כלל זמני וניתן לטיפול.

מהלך בדיקת שמיעה

רופא אף אוזן גרון הוא מומחה לבדיקות שמיעה, והוא מבצע מספר בדיקות שונות המשמשות לבדוק את תפקוד האוזניים ולזהות רמות שונות של צלילים. תחילה מבוצעת בדיקה מהירה, האורכת בסביבות רבע שעה ומצביעה על בעיות שמיעה.

בדיקה זו מתוכננת כדי להתריע על אובדן שמיעה אפשרי, אך אינה מצביעה באופן מובהק על בעיית שמיעה. אם הבדיקה מעידה על אפשרות לבעיית שמיעה, הצעד הבא הוא לקבל בדיקת שמיעה מלאה, המאשרת קיום בעיית שמיעה, ואבחון מדויק של סוג הבעיה.

בדיקת שמיעה מלאה

בדיקה זו נמשכת עד שעה והיא מתבצעת על ידי רופא אף אוזן גרון, המשתמש במכשיר שמיעה מיוחד לאיתור בעיות ברורות באוזניים, וטיפול בגורם במידת הצורך. לפני בדיקת השמיעה, הרופא ישאל את המטופל מספר שאלות אודות התסמינים, ולאחר מכן מבצע את הבדיקה.

במהלך הבדיקה, המטופל יושב בחדר אטום עם אוזניות, בעוד שהרופא מציג לו סדרת צלילים. עם שמיעת צליל, המטופל מאותת לרופא, בדרך כלל באמצעות לחיצה על כפתור או הרמת יד.

בדיקת שמיעה נוספת היא בדיקת הולכת עצם, במהלכה חיישן מחולל רעש רוטט מונח מאחורי האוזן ולוחץ על העצם כדי לבדוק את תפקוד עצב השמיעה.

בהתאם לתוצאות הבדיקה, הנרשמות על גרף הנקרא אודיוגרם, ניתן לזהות את סוג אובדן השמיעה, כך שהרופא יכול להמליץ על מכשיר שמיעה, ויבצע בדיקה מלאה נוספת להתאמת המכשיר. מבוגרים וילדים מקבלים סוגי בדיקות שונות, מאך כל הבדיקות נטולות כאבים.

אולי יעניין אותך גם:

האם סטרואידים יכולים לרפא ירידה באיכות השמיעה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן