ניתוחי אף נחלקים לניתוחים רפואיים שמטרתם לשפר את התפקוד של האף ולניתוחים פלסטיים שמטרתם לשפר את המראה של האף. עם זאת, במקרים מסוימים במהלך הניתוח הפלסטי מבצעים גם שינוי מבני שמטרתו למנוע פגיעה תפקודית בעקבות השינוי הפלסטי.
ניתוחי אף נחשבים לרוב לניתוחים פשוטים יחסית וזאת מכיוון שברובם לא צריך לבצע חתכים נרחבים בגופו של המטופל. בדרך כלל, הניתוחים מבוצעים בשיטה אנדוסקופית דרך הנחיריים ולא נמשכים מעבר לשעתיים לכל היותר. במאמר שלפניכם נפרט אודות מספר ניתוחי אף שכיחים.
ניתוח מחיצת האף
מחיצת האף היא הקיר המפריד את האף לשני חלקים ובמקרים מסוימים בעקבות חוסר סימטריה של המחיצה, עלולה להיווצר הפרעה לזרימה התקינה של האוויר.
לרוב, הסטייה של המחיצה לא מובילה לתסמינים חמורים יתר על המידה, אך במידה והסטייה של המחיצה מובילה לתסמינים שמפריעים למטופל כמו למשל דלקות כרוניות בסינוסים, פגיעה במראה הסימטרי של האף או כאמור הפרעה חמורה לזרימת האוויר בנחיריים, ייתכן כי יהיה צורך לבצע ניתוח ליישור המחיצה.
הניתוח ליישור המחיצה מבוצע תחת הרדמה כללית ובמהלכו מאתרים את האזור הא-סימטרי ומסירים ממנו את רקמת הרירית. לאחר ההסרה מסירים את החלק העקום ובסיום הניתוח מחזירים את רקמת הרירית למקומה ותופרים אותה. בדרך כלל השיפור בנשימה מורגש כבר לאחר ימים ספורים ולאחר שהנפיחות יורדת.
ניתוח קונכיות
בכל אחד מהצדדים של האף ממוקמות שלוש קונכיות זו מעל זו. התפקיד של הקונכיות להגדיל את שטח הפנים של האף ולסייע במניעת חדירה של גורמים פתוגנים לדרכי הנשימה דרך הנחיריים. הקונכיות מצופות ברקמת רירית המפרישה ריר מיוחד הלוכד את הפתוגנים ומעביר אותם ללוע לבליעה במערכת העיכול.
במצבים מסוימים שיכולים להיגרם בעקבות מצבי אלרגיה קשים או בעקבות שימוש כרוני בטיפות אף, הקונכיות יכולות לגדול מאוד ולהביא לחסימה של נתיבי האוויר באף. במצבים הנ"ל עלול להתעורר הצורך להסירן בניתוח.
בניתוח להסרת קונכיות לא מבצעים הסרה של שלוש הקונכיות אלא רק הסרה של הקונכיה התחתונה או של התחתונה והאמצעית במקביל. כמו כן, ייתכן כי הניתוח יכלול רק הסרה חלקית של הקונכיה התחתונה או הסרה של חלק מרקמת הרירית המוגדלת.
ניתוח פלסטי באף
ניתוח פלסטי מבוצע במקרים בהם האף סיים את ההתפתחות שלו והמראה שלו מפריע לאיכות החיים. בניתוח ניתן לשנות את הגודל של האף כשבדרך כלל מדובר על הקטנה של האף, להצר אותו, לעצב את הקצה שלו בלבד, ליצור שקע באופן מלאכותי בשורש האף ועוד.
הניתוח כולל הפרדה של העור מעצמות האף, ניסור, שיוף או שבירה של העצם המפריעה למראה האף, חיתוך של הסחוס בקצה האף, הוספה של סחוס ועוד בהתאם לצורך.
סיבוכים לאחר ניתוחי אף
באופן עקרוני ניתוחי אף נחשבים לניתוחים קלים מאוד ופשוטים מאוד יחסית לניתוחים אחרים ולכן הסיבוכים לאחר הניתוחים השונים נחשבים לנדירים מאוד. עם זאת, בדומה לכל הליך כירורגי, גם ניתוחי האף עלולים להוביל לסיבוכים מסוימים שחשוב להכיר לפני הניתוח.
בין היתר מדובר על הסיבוכים הבאים:
- דימום מסיבי שעלול להצריך ניתוח נוסף או עירוי דם.
- הרחבה מוגזמת של נתיבי האוויר שתוביל ליובש כרוני ודלקות כרוניות באף.
- היווצרות של נקב במחיצת האף.
- פגיעה בחוש הריח.
- היווצרות של מראה לא נעים לעין (סיבוך זה יכול להתרחש גם בניתוחים פלסטיים שהמטרה המקורית שלהם הייתה לשפר את מראה האף).
- אובדן התחושה באף בעקבות פגיעה בעצב.
- בליטה של כלי דם קטנים בעור והיווצרות שטף דם פנימי גדול.