במסגרת ניתוח כפתורים או בשמו הלועזי Myringotomy, מוחדרים צינורות זעירים, העשויים בדרך כלל ממתכת, פלסטיק או טפלון, לתוך עור התוף, על ידי מומחה בתחום האף אוזן גרון.
הצינורות המלאכותיים מסייעים לניקוז הנוזל המצטבר בתוך האוזן התיכונה וזאת כדי למנוע תגובה דלקתית באוזניים. דלקת אוזניים מלווה בהצטברות נוזלים באוזן התיכונה, תגובה אשר יכולה להכביד על השמיעה ולפגוע בתקינותה. צינורות אלה למעשה מונעים את הבעיה.
באילו מקרים מתבצע ניתוח כפתורים?
הגילאים הנפוצים ביותר הם 1-3 שנים. אצל ילדים בגיל 5 שנים חצוצרות השמע (תעלות המקשרות את האוזן התיכונה עם אזור הגרון) רחבות יותר וארוכות יותר ובכך למעשה, מאפשרות ניקוז טוב יותר של נוזלים מהאוזן.
הניתוח מתבצע במקרים של דלקות תפליט כרוניות. כמו כן, חולים אשר אינם מגיבים לטיפול תרופתי ונוטים לפתח דלקות בתדירות גבוהה, נאלצים לעבור את ההליך הכירורגי. הניתוח מתבצע מגיל שלושה חודשים ומעלה.
רקמת עור התוף נוטה להחלים במהירות בתום ההליך ומחקרים מצביעים על הפחתה באגירת הנוזלים ושיפור ניכר ביכולת השמיעה. ילדים הסובלים מדלקות אוזניים ומאובחנים עם אובדן שמיעה חלקי או מלא, כאלה הלוקים בהפרעות מהספקטרום האוטיסטי, תסמונת דאון נזקקים לעבור את ההליך הכירורגי.
מהי מטרת הניתוח?
ניתוח כפתורים באוזניים מסייע להפחתת הסיכון לדלקות אוזניים עתידיות. ההליך הרפואי משחזר את השמיעה אצל ילדים החווים אובדן שמיעה חלקי או מלא. צינורות זעירים אלה אינם מפריעים להתפתחות התקינה של חצוצרות השמיעה. כמו כן, חל שיפור בבעיות שינה והפרעות התנהגותיות שמקורן בדלקות האוזניים.
אופן ביצוע הניתוח
בעוד המועמד לניתוח מורדם, המנתח מבצע חתך זעיר בעור התוף. באמצעות כלים מיוחדים, המנתח שואב את הנוזלים שהצטברו מאחורי עור התוף דרך החתך.
לאחר מכן, צינור קטן מוחדר דרך עור התוף. הצינור מאפשר לאוויר לזרום דרכו ובכך למעשה מאזן את הלחץ משני צידי עור התוף באוזן התיכונה. כמו כן, נוזל הנאגר מתנקז אל מחוץ לאוזן התיכונה. ההליך הרפואי מונע אובדן שמיעה ומפחית את הסיכון לדלקות אוזניים. הצינורות המלאכותיים נוטים ליפול בכוחות עצמם לאחר כשישה חודשים עד תקופה של שנה מרגע הניתוח.
למרבה המזל, ניתוח כפתורים אינו מצריך מעקב קפדני והוא ניתוח אנדוסקופי. לאחר ההחדרה הראשונית של הצינוריות הרופא ימליץ על שימוש בטיפות אנטיביוטיות כדי למנוע זיהום. תקופת ההחלמה לאחר הניתוח הינה קצרה בלבד וההתאוששות מהניתוח קלה.
תופעות לוואי וסכנות
תופעות הלוואי עשויות להתשנות מפרט לפרט. בחלק מהמקרים קיים סיכון לדלקות חוזרות ונשנות. תופעות כמו נוזלים מהאוזניים, כאבי אוזניים, חום או בליטות מהאוזן מצריכים בדיקה רפואית, שכן יכולים לחשוף זיהום לאחר הניתוח.
הצינורות בדרך כלל נופלים בכוחות עצמם לאחר כשנה. דלקות אוזניים חוזרות מצריכות לעיתים את החלפת הצינוריות שהושתלו בחלופיות. צינוריות אשר אינן נופלות מצריכות סיוע רפואי לצורך הסרתן.
בחלק מהמקרים נצפית צלקת מקומית בעור התוף אשר עלולה לגרום לאובדן שמיעה.
תקופת החלמה והתאוששות
לאחר ההליך הרופא ימליץ על שימוש בטיפות אוזניים בתוך תעלת האוזן. ניקוי האוזן נעשה באמצעות הצמדת צמר גפן טבול במי חמצן או מטלית עם מי סבון, לחלק החיצוני של האוזן. בנוסף, הרופא עשוי להמליץ על שימוש באטמי אוזניים או כיסוי מיוחד בעת הרחצה או השחייה כדי למנוע ממים מזוהמים לחדור לחלקי האוזן הפנימיים.
לאחר ההליך הרפואי ייתכן כי ניתן יהיה להבחין בנוזל המתנקז מהאוזן במשך מספר ימים. כאב אוזניים יצריך שימוש במשככי כאבים כמו אקמול או פאראצטמול, וזאת בהתאם לגיל המנותח.