רבים לא יודעים זאת, אך הלשון היא השריר הפעיל ביותר בגוף האדם והשריר היחיד בגוף שהקצה המרוחק שלו חופשי לחלוטין. נהוג להבחין בין השליש האחורי של הלשון, שהבסיס שלו הוא למעשה הגבול התחתון של חלל הפה, לבין השלישים הקדמיים המסוגלים לנוע לכל הכיוונים. הגידול הסרטני בלשון מופיע בדרך כלל בצד הלשון בשליש הקדמי שלה, בבסיס הלשון, ברצפת הפה או בחלקה האחורי.
השכיחות של סרטן הלשון נמוכה מאוד בהשוואה לסוגי סרטן אחרים כמו למשל סרטן הערמונית, סרטן השד או סרטן המעי הגס. עם זאת, בהשוואה לגידולי ראש-צוואר אחרים, סרטן הלשון נחשב לגידול שכיח יחסית.
מה הם הגורמים לסרטן הלשון?
בדומה לסוגי סרטן אחרים, גם בנוגע לסרטן הלשון עדיין אין מידע מספק בנוגע לגורמים הברורים התורמים להתפתחות הגידול. עם זאת, ישנם כמה גורמי סיכון ידועים להתפתחות המחלה. כך לדוגמה נמצא כי רוב רובם של החולים מאובחנים לאחר גיל חמישים אם כי בשנים האחרונות נראה כי מתרחשת ירידה בגילאים בהם מאובחנת המחלה.
באופן כללי שתיית אלכוהול ועישון נמצאו במחקרים רבים כגורמי סיכון לחלות בגידולי ראש-צוואר והדבר נכון גם באופן ספציפי בנוגע לסרטן הלשון. כמו כן, במספר מחקרים שנערכו לאחרונה בנושא זה נמצא כי ישנו קשר מסוים בין סרטן הלשון לבין וירוס הפפילומה האנושי. עוד יש לציין כי שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים (ביחס של 1.5:1).
מה הם התסמינים של סרטן הלשון?
ישנו מגוון רחב של תסמינים שיכולים להעיד על קיומו של גידול סרטני בלשון, אך חשוב לציין כי מדובר על תסמינים שאינם ספציפיים לסרטן הלשון. הכוונה היא שתסמינים אלו יכולים להעיד גם על מצבים רפואיים אחרים. עם זאת, במידה והתסמינים נשארים יציבים במשך שבועיים לכל הפחות, הרי שחשוב לפנות לקבלת אבחון רפואי. להלן התסמינים המרכזיים:
- דימום חוזר ונשנה באותו המקום בלשון.
- שינוי בדיבור או תחושה של כבדות בתנועתיות של הלשון.
- קהות תחושתית בחלק מהלשון או בכל הלשון.
- צריבה או כיב בלשון.
- קשיי בליעה או כאבים ממוקדים בלשון.
- שינוי במרקם של הלשון.
- הופעה של בליטה או גוש הניתנים למישוש בלשון.
- שינוי בצבע הלשון.
- פגיעה ברקמת הרירית של הלשון.
- פצע בלשון שלא עובר תהליכי ריפוי.
כיצד מאבחנים את סרטן הלשון?
את המחלה מאבחן רופא אף אוזן גרון או רופא מומחה לרפואת הפה. בשלב הראשון הרופא יתשאל את הנבדק בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל ובנוגע לגורמי סיכון מסוימים שייתכן שמהווים את מנת חלקו כמו עישון למשל. לאחר מכן, הרופא יבצע בדיקה גופנית ובהתאם לממצאים שיעלו בשלב האבחון הראשוני, יפנה את הנבדק לביצוע מספר בדיקות נוספות.
בין היתר מדובר על בדיקה של הלוע, הגרון ובסיס הלשון באמצעות סיב אופטי, צילום ריאות, בדיקות דם כלליות, בדיקת ביופסיה מהאזור החשוד ועוד. במידה ואכן מתברר כי מדובר על סרטן הלשון, ייתכן כי יהיה צורך לבצע בדיקות הדמיה רפואיות כמו למשל MRI או CT המיועדות להעריך את גודלו של הגידול.
בסיום תהליך האבחון יש לקבוע את סוג הרקמה, את המיקום המדויק של הגידול, את גודלו ואת דרגת החדירה שלו לאזורים סמוכים. ככל שהגידול מאובחן בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההחלמה גבוהים יותר. יבדקו גם אופציות נוספות דומות על מנת לשלול היתכנות שלהן כגון: סרטן בלוטת הרוק.
כיצד מטפלים בסרטן הלשון?
הטיפול עשוי לכלול את המרכיבים הבאים:
- ניתוח בלשון שהיקפו נקבע בהתאם למיקום של הגידול ומידת החדירה של הגידול לעומק הלשון.
- שילוב של קרינה, טיפול תרופתי ביולוגי או כימי וניתוח.