שפעת היא מחלה נגיפית חריפה ונפוצה למדי, המתפתחת במערכת הנשימה העליונה המורכבת מחלל האף והגרון ומערכת הנשימה התחתונה – הריאות. אוכלוסיות שונות כמו צוותים רפואיים, ילדים, נשים בהריון, אנשים עם מערכת חיסונית חלשה, קשישים או פרטים הסובלים ממחלות כרוניות נדרשים לקבל חיסונים שנתיים כנגד נגיף השפעת, שכן נמצאים בסיכון מוגבר יותר לסיבוכים רפואיים.
נגיף השפעת
ישנם שלושה נגיפי שפעת שונים ובהם זני אינפלואנזה A, B או C אשר נבדלים בהרכב החלבונים. אינפלואנזה A ו-B הם מקור פתוגני משמעותי בקרב בני האדם ודומים במבנם. זנים אלה גורמים לצורה הכי קשה של מחלת דרכי הנשימה, בניגוד לזן C שאינו גורם לתסמינים בולטים.
הנגיף לאחר הגעתו למערכת הנשימה באמצעות שאיפה של חלקיקים המשתחררים בעת השיעול או נזלת ומכילים את הנגיף, מעורר גירוי ברירית. ראיות מחקריות תומכות בהשערה כי חלקיקים הקטנים מעשרה מיקרומטרים אחראיים על ההדבקות בהשוואה לרסיסים גדולים יותר.
הנגיף משכפל את עצמו תוך 4-6 שעות בתוך תאי מערכת הנשימה ומשחרר את תוצר השכפול לתאים הסמוכים. מנגנון זה מאפשר את ההתפשטות המהירה של הנגיף מתא בודד לחלקים נרחבים במערכת הנשימה. חומרת המחלה נמצאת בקורלציה עם כמות הנגיפים שניתן למצוא בהפרשות.
התפשטות הנגיף מופחתת בהדרגה עד להעלמות מוחלטת לאחר 2-5 ימים בדרך כלל וכאשר לא ניתן לאתר נוגדנים באמצעים שונים.
סימפטומים נפוצים לשפעת
שפעת היא מחלה המתבטאת במספר תסמינים כלליים המופיעים באופן פתאומי וכוללים כאבי ראש, חום, צמרמורות, כאבי שרירים חולשה כללית והרגשה רעה. לתסמינים הכלליים מתלווים סימנים יחודיים לזיהום במערכת הנשימה וכוללים שיעול מתמשך וכאבי גרון. תופעה אשר מעוררת את תשומת ליבם של רופאים רבים היא החום הגבוה (38-41 מעלות) המתלווה למחלה.
התסמינים היחודיים למערכת הנשימה שיעול וכאבי גרון מופיעים בדרך כלל מיד לאחר הסימפטומים הכלליים. שיעול וכאבי גרון עשויים להמשך למעלה משבוע בהעדר סימנים המרמזים על דלקת גרון כמו אדמומיות או נפיחות.
לא קל להבחין בתסמינים השונים ויכול להיות שאכן חליתם בשפעת אבל עדיין אינכם בטוחים. באתר cold.co.il תוכלו למצוא מידע מקיף יותר על תסמיני מחלת השפעת ועוד. אולם בכל מקרה, אם התסמינים מחריפים יש לגשת במיידית לרופא ולגשת לטיפול מתאים ולא להסתמך רק על הכתוב כאן.
דרכי טיפול בשפעת
הטיפול בשפעת בדרך כלל מתבסס על מנוחה והמנעות ממאמץ גופני, שתיית נוזלים מרובה, ושימוש במשככי כאבים, תרופות להקלה על השיעול ולטיפול בכאבי הגרון. טיפול אנטיויראלי יומלץ לעיתים לאנשים הנמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים, אך לא ניתן בדרך כלל לציבור הרחב. טיפול אנטיויראלי מקצר את משך המחלה ומקל על התסמינים והתחושה הירודה. אולם יעילות התרופות האלה כטיפול מונע או כזה המסייע להחלמה אינו חד משמעי ונדרשים מחקרים נוספים לקביעת היעילות בקרב חולי שפעת.
משום שמחלה נגיפית נוטה לחלוף מעצמה לאחר מספר ימים, מומלץ ליטול טבליות מציצה מיוחדות שמקלות על כאבי הגרון. כיום ניתן לאתר אף תרסיסי גרון מיוחדים המקלים על כאב גרון. משככי כאבים כמו אקמול יכולים להקל אף הם על תחושת אי הנוחות וכאבי גרון.
סיבוכים רפואיים
בהעדר טיפול בקרב אוכלוסיות חלשות יותר כמו מבוגרים מעל גיל 65 וכאלה הסובלים במחלות מערכתיות או ילדים, גדל הסיכון לסיבוכים רפואיים. דלקת ריאות היא הסיבוך המשמעותי ביותר של השפעת ונגרמת בתגובה לזיהום הנגיפי או לאחר הדבקות האדם בחיידק אחר המתפתח בריאות.
בנוסף לסיבוכים בריאות, עשויים להתרחש מספר סיבוכים באיברים אחרים. תסמונת ריי היא סיבוך חמור המסכן ילדים בתגובה לאינפלואנזה מזן B. מחקרים רבים הציגו את הקשר בין שימוש קודם באספירין בקרב ילדים לבין התפתחות התסמונת, כידוע שימוש באספירין בילדים עשוי לגרום לתסמונת ריי. סיבוכים נוספים הם מחלות לב, פגיעה במערכת העצבים והרס שרירים המאובחן על ידי תסמינים קלינים ובדיקות מעבדה.