גידול באוזן יכול להיות שפיר או ממאיר ועשוי להתפתח בחלקי האוזן השונים הכוללים את האוזן החיצונית, תעלת האוזן, אוזן תיכונה או אוזן פנימית. גידולים באזורים שונים הם בעלי מאפיינים ייחודיים.
גידול בתעלת האוזן החיצונית והאוזן התיכונה
תעלת האוזן החיצונית, מורכבת מסחוס ואפרכסת , בחלקה הפנימי בנויה מעצם הרקה ומכילה את החלק המכסה את עור התוף. גידולים המתפתחים בתעלת האוזן יכולים להיות שפירים או ממאירים. גידולים ממאירים הם חמורים יותר, נוטים להתפשט ועשויים להוביל לחרשות. דגימת רקמה בביופסיה הינה הליך הכרחי המתבצע במקרים בהם מתעורר חדש לגידול.
גידולי גלומוס הם הגידולים השפירים השכיחים ביותר באוזן התיכונה, ומורכבים מכלי דם זעירים רבים. הגידול מתאפיין בצבעו האדמדם העשיר ובצורתו העגולה מאחורי עור התוף. סימנים נוספים עלולים להיות דמם מהאוזן, אובדן שמיעה, צפצופים או שיתוק בעקבות פגיעה בעצב הפנים.
גידולים אחרים הם גידולים בבלוטות המצויות בתעלת האוזן. בחלק מהמקרים, גידולים ממאירים של בלוטת הפרוטיד (הבלוטה בחלקה הקדמי של האוזן) יכולים לפלוש דרך העור והעצמות המרכיבים את תעלת האוזן ולהזיק לאוזן התיכונה.
אקוסטיק נוירומה
אקוסטיק נוירומה הוא גידול שפיר המתנהל לאיטו וגדל על העצב הראשי אשר מוביל מידע מהאוזן הפנימית למוח. אקוסטיק נוירומה יכול לגרום לאובדן שמיעה, צלצולים באוזן, טנטון ואובדן שיווי משקל בשל סמיכותו למבנים האחראים על השמיעה והיציבות. עם זאת, במקרים אחרים יכול הגידול להתפתח במהירות, להפעיל לחץ על המוח ולשבש את התפקודים החיוניים לגוף. הטיפול באקוסטיק נוירומה כולל מעקב אחר הגידול, הקרנות וניתוח לצורך הסרת הגידול. ההקרנה עוצרת את צמיחת הגידול ושומרת על תפקוד עצב הפנים ומונעת את אובדן השמיעה. המנתח בוחר בטכניקת הניתוח המתאימה בהתאם לגודל הגידול, מצבו הבריאותי של המטופל, מבנים אנטומיים סמוכים והתפשטות הגידול לאיברים אחרים.
פוליפים באוזן
פוליפים הם גידולים שפירים המורכבים מתאים המתפתחים בעור או הבלוטות של תעלת האוזן או לחילופין על משטח עור התוף. פוליפים אלה בדרך כלל נוצרים בעקבות גירוי כרוני אליו נחשף עורה של תעלת האוזן או עור התוף. גירוי זה נגרם בדרך כלל על ידי זיהומים ודלקות אוזניים. הטיפול בפוליפים נעשה על ידי שימוש בסטרואידים באופן מקומי וטיפות אוזניים המכילות אנטיביוטיקה כאשר מדובר בזיהום חיידקי. דלקות כרוניות או כאלה החוזרות ונשנות, מטופלות על ידי משחות סטרואידים וחומצה אצטית 5%. פוליפים הגדלים באזורים פוטנציאליים המסכנים את השמיעה ניתנים להסרה לאחר בדיקת CT המציגה את היקף הגידול טרם הסרתו.
גידול ממאיר באוזן
גידולים ממאירים באוזן הם תופעה רפואית נדירה. גידולים אלה עשויים להתפתח אצל אנשים אשר הזניחו את הטיפול בזיהומים כרוניים באוזן התיכונה או כאלה שנחשפו לקרינה.
כאב, דימום ואובדן שמיעה הם סימנים המאפיינים גידולים ממאירים באוזן והאבחנה תלויה בביופסית הרקמה. סריקת CT ו- MRI הן בדיקות הכרחיות הקובעות את היקף הגידול לצורך הסרתו או הטיפול בו באמצעות הקרנות. לעיתים אפילו עם ניתוח בשלב מוקדם וטיפול בהקרנות, גידול פולשני עלול לסכן חיים. לפיכך, נדרש אבחון מדוייק ומוקדם ככל האפשר.
הקרנות ואמצעי הדמיה
בדיקות הדמיה כמו סריקת CT או MRI קובעות את היקף הגידול ומצביעות על מעורבותם של איברים סמוכים עצם או המוח.
טיפול בהקרנות נדרש בדרך כלל לאחר כריתת או הסרת הגידול. כאשר הסרת הגידול איננה אפשרית ניתנת עדיפות לטיפול בהקרנות. טיפול אחר באמצעות קרינה, מתחיל כארבעה שבועות לאחר הניתוח, נועד לצורך הריסת תאי הגידול ולהצטמקות הגידול הסרטני. טיפול בקרינה משמש גם להקלה על הכאב ומעלה את שיעור ההשרדות.