בית הקול ממוקם בגרון בקדמת הצוואר ומפריד בין חלל הפה לבין מערכת הנשימה. בית הקול אחראי על הפקת הצליל, על גובה הקול ועוצמתו.
מיתרי הקול הם קבוצת שרירים היוצרים מבנה המדמה את האות האנגלית "V" בתוך הגרון. צרידות משמעותה שינויים חריגים הנשמעים בקול ומקורם בבית הקול.
צרידות מתוארת כקול מחוספס או צורם והיא יכולה להיגרם ממספר סיבות. הגורם השכיח ביותר הוא דלקת של מיתרי הקול שמקורה בזיהום נגיפי. כמו כן, צרידות יכולה להיגרם גם על ידי זיהום חיידקי, שימוש יתר בקול, שאיפת חומרים כימיים, סינוסיטיס כרוני, ריפלוקס של החומצה מהקיבה (GERD), שחפת, עגבת וסרטן מיתרי הקול או לחילופין מתרחשת בעקבות התפשטות גידול מאיברים סמוכים.
לעיתים יומלץ שימוש במדכאי שיעול כדי למנוע גירוי של מיתרי הקול. צרידות הנמשכת מעל שבועיים מצריכה בירור רפואי והמשך מעקב וזאת כדי לשלול בעיות רפואיות אחרות.
מהם גורמים לצרידות?
צרידות המתארת שינוי חריג בקול הינה תסמין נפוץ המלווה לעיתים ביובש וגירוד של הגרון. תופעה זו נגרמת בדרך כלל בעקבות בעיה במיתרי הקול בשילוב עם דלקת מקומית. צרידות ממושכת מצריכה בדיקה רפואית.
צרידות יכולה להתרחש בדרך כלל על ידי זיהום ויראלי המשפיע על דרכי הנשימה. גורמים נוספים לכך עשויים להיות בעיות במערכת העיכול כמו ריפלוקס חומצתי העולה מהקיבה אל עבר הושט (צינור הבליעה), עישון ממושך, צריכת משקאות המכילים קפאין או אלכוהול, שימוש יתר במיתר הקול, אלרגיות, שאיפת חומרים רעילים ושיעול.
גורמים חריגים נוספים המעידים על בעיה רפואית חמורה הם פוליפים (גידולים) המתפתחים במיתרי הקול, סרטן הגרון, גידול בבלוטת התריס או סרטן ריאות, החמרה בעקבות החדרת צינורות רפואיים ותת פעילות של בלוטת התריס.
גורמים אחרים הם מפרצת באבי העורקים הגורמת לנפיחות אזורית או פגיעה בעצבים האחראיים על תפקודם התקין של שרירי מיתרי הקול ובעיות נוירולוגיות שונות. צרידות הינה תופעה שכיחה יותר בקרב מבוגרים בהשוואה לצעירים.
תסמינים לצרידות
צרידות נוטה לשנות את הקול ומתוארת כקול מחוספס וצומרני. לעיתים מאובחן שינוי בעוצמת וגובה הקול. תדירותה של הצרידות כמו גם סימנים נלווים אחרים יכולים לסייע באבחון הגורם המוביל לבעיה הרפואית.
דרכי אבחון
האבחון מתבסס על תשאול רפואי יסודי וממוקד שמטרתו לאתר את הגורם לצרידות. כמו כן, הרופא מתייחס לגורמים ולתסמינים אחרים כמו חום ועייפות אשר יכולים לרמז על בעיות רפואיות הגורמות לצרידות. בדיקה גופנית נעשית לצורך איתור סימנים המעידים על דלקת או בעיה רפואית אחרת.
בהתאם לתסמינים הרופא יחליט אם יש צורך במשטח גרון. בחלק מהמקרים, צינור ארוך וגמיש אשר בקצהו מצלמה זעירה יוחדר לגרון על ידי רופא מומחה לצורך איתור הגורם. צילומי רנטגן או בדיקת CT יתבצעו במידת הצורך. במקרים אחדים יומלץ למטופל לבצע ספירת דם להמשך האבחון הרפואי.
טיפול לצרידות
הפסקת עישון הינה שלב ראשוני והכרחי, שכן העישון מגביר את הסיכון להתפתחות סוגי סרטן שונים ובינהם סרטן הגרון. הטיפול תלוי בגורם לצרידות ונבחר על ידי הרופא המטפל לאחר ביצוע הבדיקה הרפואית. דלקת גרון חדה הנגרמת על ידי זיהום בדרכי הנשימה אינה מצריכה טיפול מיוחד, שכן טיפול קונסרבטיבי בלבד עשוי להועיל ולהקל על התסמינים.
אנשים עם צרידות הנגרמת כתוצאה משימוש יתר ביכולת הווקאלית נמצאים בסיכון מוגבר לפציעות של מיתרי הקול.
טיפול תרופתי או כירורגי בריפלוקס חומצתי מהקיבה עשויים להקל על התופעה ואף למגרה באנשים הלוקים ב- GERD. מטופלים המאובחנים עם פוליפים, או גושים סרטניים במיתרי הקול הגורמים לצרידות יזדקקו לניתוח לצורך הסרת הגידול.
ראו גם: