הגרון הוא אחד הצמתים המרכזיים בגופנו. בגרון ניתן למצוא את קנה הנשימה דרכו עובר האוויר בדרכו לריאות, את הוושט, דרכה עובר המזון לקיבה ואת מיתרי הקול האחראיים על הפקת הקול.
כמו כן, בגרון ניתן למצוא כלי דם חשובים ומרכזיים המזרימים דם למוח, בלוטות לימפה שמהוות חלק חשוב ממערכת החיסון ועוד.
מאחר ומדובר על מערכת מורכבת ומסועפת ועל צומת חשוב כל כך ובעל איברים רבים, הרי שבמקרים רבים עלולות להתפתח בגרון פתולוגיות שונות. בחלק מהפתולוגיות ניתן לטפל באופן שמרני או לכל הפחות לנסות לטפל באופן שמרני, אך במקרים רבים אין מנוס מלבצע ניתוח גרון.
כיום ישנו מגוון רחב ביותר של ניתוחי גרון שעל חלקם נפרט במאמר שלפניכם.
באילו מצבים מבצעים ניתוחי גרון?
להלן מספר מצבים בהם נהוג לבצע ניתוח גרון:
- פגיעה תפקודית – פגיעה תפקודית יכולה להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים של המטופל. הפגיעה התפקודית יכולה לבוא לידי ביטוי בבעיות בליעה, בצרידות, באובדן של הקול ועוד. בעיות תפקודיות רבות ניתן לפתור באמצעות ניתוחי גרון.
- סכנת חיים – ניתוחי גרון מבוצעים במקרים רבים כטיפולים מצילי חיים. הכוונה בעיקר לטיפולים שמטרתם להסיר גידול סרטני מהגרון.
- מניעה של סרטן – ישנם גידולים שפירים שנוטים להפוך לגידולים סרטניים. על ידי הסרה של הגידולים ניתן למנוע את ההתמרה הסרטנית.
דוגמאות לניתוחי גרון
להלן מספר דוגמאות לניתוחי גרון:
ניתוח שקדים
השקדים הם זוג רקמות ששייכות למערכת הלימפה הממוקמות באזור הלוע. במקרים מסוימים המתרחשים באופן כמעט בלעדי בילדים, השקדים נוטים להתנפח ולהפריע לזרימה התקינה של האוויר.
במקרים חמורים במיוחד השקדים המוגדלים עלולים להוביל לבעיות התפתחות ולהפרעות נשימה חמורות. ניתוח להסרת שקדים הוא ניתוח פשוט מאוד וזמן ההחלמה ממנו עומד על עשרה ימים לכל היותר.
ניתוחים במיתרי הקול
ישנו מגוון רחב ביותר של ניתוחים במיתרי הקול. בין היתר מדובר על ניתוח להסרת פוליפים, ניתוח לטיפול במיתרים מתוחים יתר על המידה כתוצאה מבעיה נוירולוגית, ניתוחים להסרת גידול סרטני ממיתרי הקול, ניתוחים למילוי רקמה חסרה במיתרי הקול ועוד.
ניתוח כריתת בלוטת התריס
בלוטת התריס ממוקמת בגרון ובמקרים מסוימים קצב הפעילות שלה גבוה מהרגיל באופן פתולוגי. במקרים כאלו הטיפול הראשוני לרוב כולל שימוש בתרופות להאטת קצב הפעילות של הבלוטה, אך במקרים החמורים ביותר אין מנוס מלטפל באמצעות ניתוח לכריתה חלקית של הבלוטה. ניתוח לכריתה מלאה של הבלוטה מבוצע במקרים בהם התפתח גידול סרטני בבלוטה.
דיסקציה צווארית
דיסקציה צווארית הינו ניתוח שבו מוסרות בלוטות לימפה בגרון במטרה למנוע התפשטות של גידול סרטני לבלוטות הלימפה. לרוב, מדובר על ניתוח שמבוצע בקרב חולים הסובלים מגידול סרטני במערכת הנשימה העליונה או במערכת הבליעה.
מה הן הסכנות הכרוכות בניתוח גרון?
מאחר וישנו מגוון רחב ביותר של ניתוחי גרון, הרי שהסכנות משתנות בהתאם לסוג הניתוח. חשוב לציין, כי שכיחות הסיבוכים של ניתוחי הגרון המודרניים נמוכה ביותר הודות לטכניקות המתקדמות בהן מבוצעים הניתוחים, אך עדיין ישנו סיכוי נמוך לתופעות לוואי וסיבוכים. בין היתר מדובר על הסיבוכים הבאים:
- פגיעה במערכת הבליעה עלולה להוביל לבעיות בליעה ולהשתנקויות בזמן השתייה או האכילה.
- פגיעה במיתרי הקול עלולה להוביל לפגיעה בקול, לצרידות ואף לאובדן מוחלט של הקול.
- במקרים נדירים הסרה של בלוטת התריס עלולה לגרום לפגיעה בבלוטת יותרת המגן ובעקבות כך לפגיעה במשק הסידן.
- דיסקציה צווארית שמבוצעת בחלק העליון של הצוואר עלולה להסתיים בגרימת נזק לעצב הכתף, עצב השפה התחתונה ואפילו לגרום לפגיעה בעצב הלשון במקרים נדירים.
- ראו גם:
- ניתוח מתלה לועי