חיידקי סטרפטוקוקוס רבים ומגוונים ומסווגים כחיידקים מקבוצות A או- B. חיידקי סטרפטוקוקס מקבוצת A גורמים לדלקת גרון המתבטאת באדמומיות בגרון הנצפת בעת בדיקה רפואית פשוטה, כאבי גרון ולעיתים מתאפיינת בכתמים לבנים המאובחנים על גבי השקדים.
מחלות אחרות הנגרמות על ידי חיידקים מקבוצה זו הם מחלת השנית המאובחנת עם פריחה אדומה, צלוליטיס, סעפת או גלדת, מחלת עור מדבקת או תסמונת הלם רעלי , מצב מסכן חיים אשר נגרם כתוצאה מהתפשטות של רעלן מסוכן בדם.
דלקת גרון שמקורה בזיהום של חיידקי סטרפטוקוקוס נגרמת על ידי חיידק מזן הסטרפטוקוקוס פיוגנס. החיידק פולש ומתיישב ברקמת הלוע והגרון, נצמד לרירית ומעורר תגובה דלקתית בגרון והשקדים. בנוסף, ידוע כי חיידק זה עשוי להתפתח על גבי העור ולעורר זיהום עורי.
דלקת גרון סטרפטוקוקלית נפוצה יותר בקרב ילדים ובני נוער, בין הגילאים 5 עד 15 שנים. ההערכה היא כי כ -15% עד 40% מהמקרים של כאבי הגרון בקבוצות גיל אלה נגרמים על ידי חיידקי הסטרפטוקוקוס. מבוגרים יכולים לחלות אף הם בדלקת הגרון, אם כי בשיעור נמוך יותר.
חשוב לזכור כי במרבית המקרים הדלקת נובעת דווקא מזיהום נגיפי, בעיה המצריכה טיפול מסוג אחר. כאב גרון נגיפי בדרך כלל נוטה להשתפר מעצמו ואינו מצריך טיפול אנטיביוטי. עם זאת, אבחון דלקת גרון סטרפטוקוקלית הוא הליך הכרחי שנועד למנוע סיבוכים רפואיים.
תסמיני דלקת הגרון
לאחר ההדבקות ובשלבי הדלקת הראשוניים בין הימים 1-4 התסמינים כוללים כאב גרון המופיע בפתאומיות. במהלך בדיקה רפואית ניתן לראות גרון אדמומי ונפוח. חולים רבים מתלוננים על כאבים חדים בעת הבליעה. חום גבוה, כאבי ראש או בטן ונפיחות בבלוטת הלימפה הם סימני היכר נוספים אשר עשויים להתרחש עקב הזיהום. סימנים כלליים אחרים הם אובדן תאבון, בחילות והקאות.
האבחון המדויק של הדלקת נעשה בליווי של בדיקת משטח גרון כדי לשלול דלקת ויראלית ולבחור את הטיפול המתאים. באופן כללי, נזלת, שיעול, צרידות, אדמומיות באזור העין, כאבי שרירים, הופעת כיבים בפה עשויים לרמז דווקא על דלקת גרון נגיפית.
דלקת גרון היא מחלה מדבקת אשר נוטה להתפשט מאדם לאדם. ההדבקה נעשית על ידי מגע עם גורם מזהם או הפרשות כמו רוק והפרשות של אדם אחר בסביבה. מסיבה זו, רצוי להמנע ממגע עם אדם אחר החולה במחלה.
איך מאבחנים?
בחלק מהמקרים הרופא מסתפק בבדיקה קלינית של החולה בעת הביקור הרפואי תוך כדי התייחסות לתלונות המטופל ותסמיניו. עם זאת, אבחון מדויק יותר מתבצע בעזרת מבדקי מעבדה פשוטים.
יש התייחסות לגורמים כמו גיל המטופל, עלייה בחום הגוף, נפיחות השקדים והופעת כתמים, אדמומיות הגרון ונפיחות של בלוטות הלימפה, שכן כל אלה מגבירים את החשד לנוכחות של דלקת גרון ממקור בקטריאלי.
משטח גרון היא בדיקה מהירה שנועדה לזהות את חיידקי הסטרפטוקוקס ומתבצעת במעבדה רפואית או על ידי הרופא עצמו. משטח מהיר הוא אמצעי מהיר לאיתור החיידק אולם רגיש פחות מתרבית גרון.
תרבית גרון היא בדיקה נוספת שמטרתה לאתר את החיידק תוך 24-72 שעות מרגע הבדיקה. אם תוצאת הבדיקה המהירה נמצאה שלילית, בדרך כלל תתבצע תרבית גרון כאמצעי אבחון נוסף.
דרכי טיפול בדלקת גרון סטרפטוקוקלית
הטיפול בחיידקי הסטרפטוקוקוס מצריך אנטיביוטיקה כדי להקל על התסמינים ולמנוע סיבוכים רפואיים אשר עשויים לסכן את בריאות המטופל. האנטיביוטיקות אשר משמשות כקו טיפול ראשוני הן פניצילין או אמוקסיצילין. תחלופה לפנצילין בשל תופעות הלוואי או אלרגיה ידועה היא אנטיביוטיקה מקבוצת הצפאלוספורין או אריתרומיצין המשתייכת לקבוצת המאקרולידים.