כאבי אוזניים הם תופעה שכיחה המופיעה בעיקר אצל תינוקות, פעוטות וילדים, אך באופן עקרוני בכל גיל שהוא אפשר לסבול מכאבי אוזניים.
הכאבים יכולים לבוא לידי ביטוי באוזן אחת בלבד או בשתי האוזניים, במקרים מסוימים מדובר על כאבים כרוניים שמלווים את החולה במשך רוב שעות היום במשך תקופה ארוכה ובמקרים אחרים מדובר על כאבים החולפים תוך זמן קצר, ישנם כאבים עוצמתיים מאוד וישנם שכמעט אינם מורגשים.
מה הם הגורמים לכאבי אוזניים?
כאבי אוזניים הם תסמין שאינו ספציפי למצב רפואי מסוים או למחלה מסוימת. המשמעות היא שישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים לבוא לידי ביטוי בין היתר בכאבי אוזניים. חשוב לציין בכל זאת את הגורמים הבאים:
- דלקת באוזן התיכונה – דלקת שנוצרת כתוצאה מהצטברות של נוזלים באוזן התיכונה. ההצטברות של הנוזלים גורמת להתהוות של קרקע נוחה לצמיחת חיידקים באוזן. במקרים מסוימים הנוזלים מצטברים בעקבות חסימה של חצוצרת השמע דרכה מתנקזים הנוזלים בשגרה או בעקבות חדירה של נוזלים באופן מוגבר דרך תעלת השמע ועור התוף.
- טראומה – פגיעה באוזן יכולה לגרום לכאבים בעיקר במידה ונוצר קרע בעור התוף.
- דלקת גרון – במקרים מסוימים דלקת גרון יכולה לגרום להקרנה של הכאב לכיוון האוזן.
- חדירה של גוף זר לתעלת האוזן.
- גידול סרטני באזורים שונים באוזן.
- נטייה לחרוק שיניים יכולה להתבטא לא אחת בכאבי אוזניים.
- לחץ באוזניים יכול לגרום לכאבים באוזניים. הלחץ נוצר כתוצאה מחסימה של תעלת האוזן או כתוצאה משינויי לחץ מהירים שמופיעים בעיקר בזמן המראה או נחיתה בטיסה.
מה הם התסמינים של כאבי אוזניים?
כפי שציינו, כאבי אוזניים יכולים להופיע במגוון רחב ביותר של צורות. במקרים מסוימים הכאבים יכולים להיות עמומים מאוד ובמקרים אחרים הם יתאפיינו בעוצמה רבה ובחדות, במקרים מסוימים הם יתפתחו בהדרגה ובמקרים אחרים יופיעו באופן פתאומי וללא כל הכנה מוקדמת, ישנם כאבים שמופיעים רק לאחר חשיפה לרעשים או לצלילים מסוימים וישנם שנוכחים בכל רגע נתון ועוד.
כמו כן, חשוב לציין שבדרך כלל כאבי אוזניים מהווים רק תסמין אחד ממערך שלם של תסמינים שמשתנים בהתאם למקור הכאבים. בין היתר מדובר על כאבי גרון, גודש באף, בעיות בשיווי המשקל, פגיעה מסוימת בשמיעה, אדמומיות באוזן, הפרשה של נוזלים מהאוזן, צלצולים באוזניים, פגיעה בשמיעה, סחרחורות ועוד.
כיצד מאבחנים כאבי אוזניים?
כאב הוא תחושה סובייקטיבית ולפיכך האבחון של הכאבים כולל בעיקר ניסיון להתחקות אחר המקור לכאבים. האבחנה מתבצעת על ידי תשאול מקיף של המטופל בנוגע לאופי התסמינים מהם הוא סובל ובנוגע להיסטוריה הרפואית שלו ועל ידי בדיקה קלינית של האוזניים שלו. הבדיקה מבוצעת על ידי מכשיר שנקרא אוטוסקופ המאפשר לרופא להביט אל תוך האוזן החיצונית של המטופל.
במקרים מסוימים יהיה צורך לבצע בדיקות אבחון מתקדמות יותר כמו למשל בדיקת CT מוח או בדיקה מיוחדת שמפעילה לחץ על עור התוף שמטרתה לאבחן חסימות בחצוצרת השמע ובעיות בניקוז הנוזלים מהאוזן התיכונה. במקרים מסוימים יהיה צורך לשלב במערך הבדיקות גם בדיקות שמיעה מסוימות.
כיצד מטפלים בכאבי אוזניים?
הטיפול בכאבי אוזניים משתנה בהתאם למקור של הכאבים. במקרים מסוימים ניתן יהיה לנקוט בגישה שמרנית בלבד ולעשות שימוש בתרופות לשיכוך כאב, בהימנעות מהרטבה של האוזן ובאנטיביוטיקה, אך במקרים החמורים יותר ייתכן כי יהיה צורך לנתח את המטופל.
הניתוח נדרש בעיקר במקרים בהם המקור לכאבים הוא דלקות אוזניים כרוניות בילדים והניתוח המומלץ במקרים האלו הוא ניתוח כפתורים המיועד לסייע בניקוז הנוזלים מהאוזן התיכונה.
אולי יעניין אותך גם:
פרסביקוסיס – הכירו את התופעה שפוקדת בעיקר את בני הגיל השלישי